fbpx
Berni Kalle

Cirkeln sluts för två erfarna kreatörer – Berni Kalle ny Art Director på AR2

Hej Berni! Hur hamnade du på AR2?  
Allt började egentligen med att jag sprang på Anders på stan. Det var minst sagt bra tajming för efter att jag lämnade över stafettpinnen på Markus Reklambyrå kände jag att det var dags att testa något nytt. Jag och Anders har under alla år jobbat parallellt på olika byråer, men aldrig tillsammans. Så när Anders berättade om AR2 och att byrån är inne i en spännande fas kändes det helt rätt. Det ska bli riktigt kul att äntligen få kavla upp ärmarna och göra något tillsammans. 

Många på Östgötaslätten känner säkert redan igen dig. Men för de som har levt under en sten, vad har du gjort innan du klev in på Ågatan 5? 
Ja du, hur ska jag sammanfatta det… Jag har i alla fall alltid jobbat med grafisk formgivning i någon form. Den korta storyn är att jag började som ingenjör och grafisk formgivare på SAAB en gång i tiden. Efter det hamnade jag på Markus Reklambyrå i mitten på 90-talet som Art Director, där jag 2006 även klev in som delägare. Och där blev jag kvar fram till förra året då vi i ledningen kände att det var dags för en nystart, både för oss själva och för byrån. Så då tog vi beslutet att lämna över skutan till den nuvarande ägargruppen. Det har varit fantastiska år, men nu ser jag verkligen fram emot att få vara med på en ny resa. Jag får även erkänna att det känns lite pirrigt, det var längesen som jag var ny på jobbet. 

Har du något projekt som ligger dig särskilt varmt om hjärtat? 
Oj. Ja, det finns mycket eftersom jag har jobbat med så många olika kunder och projekt genom åren. Men en gemensam nämnare är när vi som byrå får vara med och påverka, och på riktigt lyfta varumärket till en ny nivå. Senaste åren har jag jobbat mycket med webb och UX/UI. Det är alltid inspirerande när man lyckas få till en twist som lyfter webben, något som överraskar. När kunden vågar ge fria händer – då är det som allra roligast. Och det är också då det blir som bäst. 

Det går rykten om att du inte bara skapar när du sitter på kontoret. Stämmer det?  
Stämmer bra! Det är väl egentligen något som jag har sysslat med från och till under säkert 25 år. Det är en form av mix art vilket betyder att jag blandar digitalt skapande med klassiskt måleri. Det börjar med att jag skapar en idé digitalt. Så på så sätt går det hand i hand med det som jag också jobbar med på dagarna. Sedan kombinerar jag med målning och olika typer av material. Det kan vara metall, glas, canvas… En mix av tekniker helt enkelt. Det är kul att få ta ut svängarna! 

Och den obligatoriska frågan – vilken karaktär i Star Wars är du?  
Det här är väl som att svära i kyrkan nu när jag är på AR2, men jag har inte stenkoll på Star Wars. Men det får bli någon som är gammal och vis, haha… Yoda! Han kör vi på.  

Author’s Note: Sagt och gjort, Berni går numera under alias Yoda här på AR2 – vår egen jediriddare och ledare för jediordens högsta råd. 

PS. för den som vill veta mer om Berni, både som Art Director och konstnär, så kan vi tipsa om att spana in Bernis egna webbsida bernikalle.se